Cos pe buza – Cum il Poti Trata RAPID?

Cel mai adesea, acneea apare pe fata. Indiferent ca vorbim de schimbari hormonale, de iritatii sau de bacterii, cea mai comuna acnee este cea la nivelul tenului. Pe langa alte zone, putem observa si aparitia unui cos pe buza. Acestea pot fi putin mai greu de tratat, deoarece pe creme adesea scrie „a se evita contactul cu ochii, nasul si gura„. Asadar, ce putem face atunci cand observam aparitia unui cos pe buze? Iata tot ce trebuie sa stii.

Buzele si zonele adiacente sunt printre cele mai sensibile locuri unde pot sa apara cosuri. Sa nu mai spun de faptul ca sunt si printre cele mai dureroase, dar si foarte inestetice.

Acele umflaturi rosii cu un cap alb se formeaza atunci cand foliculii de par devin inflamati. Cosurile se pot infecta atunci cand bacteriile intra inauntru.

In cazul barbatilor de cele mai multe ori aceste cosuri deasupra buzei apar datorita rasului incorrect. S-a scris despre asta un articol pe care il puteti citi aici.

Spargerea unui cos poate fi o idee foarte proasta, deoarece acest lucru poate creste perioada de tratament al acestuia. In loc sa il spargi, exista metode mai bune pentru a-l trata. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre problema aparitiilor de cosuri pe buse si despre cum poti trata aceasta problema.

ce-poti-face-cand-iti-apar-cosuri-pe-buze

Ce facem atunci cand ne iese un cos pe buza?

In primul si in primul rand nu il stoarcem deoarece se va inflama si se va mari foarte tare. Putem recurge in schimb la metode mai traditionale sa spun asa care intotdeauna au dat rezultate:

  • Metoda cu catelul de usturoi. S-a discutat despre ea in acest articol si chiar daca pare greu de crezut, este foarte eficienta pentru cosurile razlete. Singurul impediment ar fi mirosul usturoiului.
  • Masca cu aspirina este la fel de eficienta si puteti profita de ocazie sa o aplicati pe toata fata.
  • Skinoren Gel sau Skinoren Crema, desi nu sunt “naturiste” sunt foarte bune si asigura o uscare rapida a cosului.

Nota: a se nota faptul ca vorbim de cosuri razlete, nu de vreo acnee care ar putea avea drept cauza dereglari hormonale sau alte nereguli din interiorul organismului si care in mod normal ar necesita un tratament special, neaparat prescris de un medic dermatolog, endocrinolog sau uneori chiar ginecolog.

Daca vrei sa scapi de un cos de pe buza mai rapid, exista mai multe tratamente pe care le poti folosi, care actioneaza repede:

  • diferite sapunuri si creme
  • comprese calde sau reci
  • ulei de castor
  • creme cu peroxid de benzoil
  • suc de lamaie
  • pasta de turmeric
  • miere
  • rosii
  • ulei din arbore de ceai
  • medicamente cu prescriptie medicala ce se aplica local sau se administreaza oral
  • terapia cu laser
  • masti pentru fata

Tratamente pentru cosuri pe buze

Daca vrei sa scapi de un cos de pe buza, exista mai multe tratamente pe care le poti incerca. Mai sus ti-am prezentat ceteva idei, insa in continuare vom vorbi mai pe lung despre diferite forme de tratament, atat recomandate de medici cat si unele tratamente „babesti”, cum s-ar spune tratamente naturiste.

Sapunuri sau creme fara prescriptie medicala

Exista multe produse ce se elibereaza fara prescriptie medicala pe care le poti folosi pentru a trata cosurile. Foloseste o solutie delicata, fara alcool, de 2 ori pe zi si evita produsele astringente sau exfoliante care pot usca sau irita pielea. Acelasi lucru este valabil si pentru creme – cu cat sunt mai fine, cu atat mai bine. CAuta produse ce hidrateaza pielea, concepute special pentru pori.

Comprese calde sau reci

Daca ai observa un cos pe buza, o compresa calda sau rece te poate ajuta. Acesta poate face cosul sa se dezumfle si ii scade din roseata, ceea ce semnifica faptul ca scade inflamatia acestuia. Atfel, cosul devine mai putin vizibil. O compresa rece este de asemenea eficienta pentru a ameliora durerea.

Pune o compresa repce pe cosul tau pentru un minut, de 2 oi pe zi, pentru a reduce inflamatia. Repeta procesul daca cosul devine dureros. O compresa calda aplicata de 2 ori pe zi poate ajuta al eliminarea resturilor si a uleiului extra care blocheaza foliculii. Daca este infectat, compresa poate de asemenea sa elimine puroiul, ceea ce va reduce senzatia de rosire si puroiul.

Uleiul de castor

cosuri-barbie

Acesta poate avea diferite beneficii pentru sanatatea ta, care te pot ajuta sa scapi de orice cos de pe buza. Acesta este considerat un hidratant natural si contine acid ricinocleic, care are proprietati anti-inflamatorii. Un studiu din 2015 a descoperit ca gelurile ce contin acid ricinocleic aplicate pe piele pot reduce semnificativ inflamatia si durerea.

Uleiul de castor este de asemenea folosit in tratarea ranilor datorita capacitatii sale de a stimula cresterea unui noi tesut si previne acumularea de celule moarte. In teorie, toate acestea fac uleiul de castor benefic pentru tratarea unui cos de pe buza..

Peroxidul de benzoil

Este un medicament foarte popular in cremele pentru acnee care funtioneaza distrugand bacteriile ce cauzeaza aceasta acnee. Este disponibil fara prescriptie in diferite tipuri de produse, cum ar fi:

    • solutii de curatare a fetei
    • geluri
    • creme
    • servetele de curatat fata

Folosind aceste produse in mod direct, de obicei de 2 ori ep zi, pot ajuta la controlul acneei si pot preveni alte eruptii. Atentie cand le aplici pe buza, deoarece acesta zona este foarte sensibila.

Sucul de lamaie

Daca ai observat un cos pe buza, sucul de lamaie poate fi cel mai bun aliat al tau. Acesta este un remediu natural, ce are nenumarate beneficii pentru pielea ta. Acesta contine anxiotidanti si acid absorbic, care este o forma de vitamina C.

De asemenea, proprietatile antibacteriene ale vitaminei C pot fi bune pentru piele, insa nu exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca cat de sigur sau eficient este acest remediu pentru a trata cosuri de pe buze sau de pe alte piele, in general.

Sucul de citrice contine acid care poate usca si irita pielea. De asemenea, trebuie avuta grija sa nu intre in contact cu ochii deoarece ii poate irita. Daca vrei sa il incerci, foloseste o carpa curata sau chiar si degetul tau, dupa ce l-ai curatat si aplica pe cosul de pe buza.

Pasta de turmeric

Pasta de turmeric contine curcumina, care este responsabil petnru culoarea acestui aliment dar si pentru multe din beneficiile sale pentru sanatate. S-a descoperit faptul ca curcumina are proprietatti anti-inflamatorii si antioxidante, fiind potrivita pentru a trata diferite probleme, cum ar fi psoriazisul.

Avand in vedre ca pustulele sunt un tip de acnee anti-inflamatorie, aplicarea de turmeric pe cosuri ar putea fi de ajutor.

Pentru a folosi turmericul, fa o pudra din acesta si amesteca cu apa, pentru a se forma o pasta. Aplica amestecul pe cosuri pentru cateva minute, dupa care clateste cu apa si usuca zona prin tamponare. Repeta procesul de 2 ori pe zi

Mierea

Conform studiilro, mierea are nenumarate beneficii pentru sanatate, avand proprietati antimibrobiene, asadar poate fi benefica pentru tratarea anumitor probleme de la nivelul pielii.

Studiile in vitro au descoperit ca aceasta are de asemenea efect antimicrobian impotriva anumitor bacterii ce cauzeaza acneea.

Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa folosesti mierea pentru a scapa de un cos de pe buza:

  1. Inmoaie o lingurita mica sau degetul tau curat in miere
  2. Aplica pe cos si las-o sa actioneze
  3. Repeta procesul de 2-3 ori pe zi

cum-pot-scapa-de-cosuri-de-pe-buze

Rosiile

Rosiile contin acid salicilic, care este folosite adesea in produsele pentru tratarea acneei. Acidul salicilic are rolul de a opri bacteriile ce cauzeaza acnee si de a debloca porii.

Exista mai multe produse fara prescriptie medicala ce contin acid salicilic, ce pot fi folosite pentru a trata cosurile de pe buze, insa rosiile pot fi un tratament natural si ieftin.

Pentru a folosi rosiile pe cosurile dep e buze, trebuie sa:

  1. Tai o rosie in mai multe bucari si sa le amesteci cu o furculita
  2. Sa aplici o cantitate mica de pulpa pe un cos de pe buza
  3. Sa clatesti zona cu apa dupa 10 minute
  4. Sa repeti proceul de 2-3 ori pe zi

Uleiul din arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai este cunoscut pentru efectul sau anti-inflamator si antimicrobial. Este un repemediu popular folosit petnru a trata diferite probleem de la nivelul pielii. Exista dovezi stiintifice care arata ca este benefic pentru a trata acneea.

Uleiul din arbore de ceai se aplica local si este in genral sigur daca este folosit direct. Daca ai pielea sensibila sau esti ingrijorat de reactiile adverse, poti testa cu o cantitate mica de ulei pe antebrat si sa urmaresti efectele. Daca este sigur si nu ti-a provocat iritatii sau reactii alergice, il poti folosi.

Pasta de dinti

Multe persoane sustin ca pasta de dinti are rolul de a micsora si usca cosurile, atunci cand sunt aplicate pe un cos de pe buza inainte de a merge la culcare, insa acesta implica si riscuri.

Pastade dinti contine ingrediente care se stie ca au rolul de a usca, cum ar ar fi peroxid de hidrogen si alcool. Mentolul din pasta care iti ofera senzatia de fresh are efect racoritor pe piele si amelioreaza temporar durerea. Acestea sunt beneficiile sale.

Totusi,p asta de dinti aplicata pe piele o poate usca si irita, ceea ce poate inrautati acneea. Expertii recomanda sa se foloseaca alte tratamente inainte sa se incerce pasta de dinti pentru a trata cosurile.

Alte tratamente medicale

Daca ai incercat diferite tratamente si tot nu ai scapat de acel cos de pe buza, sau dimpotriva, au aparut si mai multe deoarece nu ai reusit sa tii sub control acneea, poate fi bine sa vorbesti cu in medic dermatolog pentru un tratament alopat. Acesta iti poate recomanda tratamente precum:

  • Medicamente ce se aplica local – Exista nenumarate medicamente pe care le poti aplica pe piele. Acestea sunt cele mai recomandate dem edici. Printre acestea se numara retinoidele, acidul salicilic, acidul alezalic si antibioticele. Medicul tau iti poat spune daca acest medicament este sau nu potrivit pentru pielea ta sensibila.
  • Medicamentele orale – Acneea moderata sau severa uneori paote necesita medicamente orale cum ar fi antibioticele sau terapia hormonala. Isotretinoina este folosita doar in cazuri de acnee severa care nu raspunde la alte forme de tratament deoarece poate avea efecte secundare serioase.
  • Alte tratamente: de la peeling-ul chimic pana la terpaia prin laser, exista nenumarate tratamente pe care le poti utiliza.

tratament-cos-pe-buza

De ce apar cosuri pe buze?

Excesul de uleiuri, bacteriile si blocarea foliculilor de par de catre uleiuri, piele uscata si resturi pot cauza cosuri pe buze. Stresul, hormonii si anumite medicamente pot creste riscul de aparitie a cosurilor si pot inrautati acneea.

Exista mai multe cazuri in care s-a raportat ca au aparut cosuri pe buze in urma utilizarii repetate a balsamului de buze si a vaselinei. Cu toate sunt considerate sigure, expunerea in exces la aceste produse poate, in cele din urma, sa blocheze porii si sa cauzeze aparitia de cosuri pe buze.

Concluzie

Ar trebui sa poti trata cu usurinta atunci cand iti apare un cos pe buza cu tratamente de casa. Mentinerea pielii hidratate si curate dar si evitarea stresului poate preveni aparitia acestora.

Vorbeste cu un medic dermatolog daca observi ca ai adesea eruptii de cosuri pe buze sau in zona fetei, in general. Ar putea fi nevoie sa iti recomante un tratament pentru acnee.

In concluzie, exista cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont pentru a preveni aparitia unui cos pe buza pe viitor:

  • Mentine-ti fata curata. Spala-te de 2 ori ep zi
  • Foloseste sapunuri si creme delicate
  • Efita produsele ce irita pielea
  • Nu folosi foarte des produse de pentru scrub
  • Foloseste un balsam de buze
  • Nu iti atinge fata in mod regulat
  • Nu iti sparge sau stoarce cosurile

Acestea sunt sfaturile pe care ti le pot oferi pentru a preveni aparitia unui cos pe buza, insa uneori pur si simplu nu ai cum sa le previi. Se spune ca „preventia este cel mai bun tratament”, insa uneori, orice ai face, in unele situatii aceste cosuri pe buze tot vor aparea.

Sunt anumite aspecte care nu depind de noi si pe care nu le putem controla, cum ar fi, de exemplu, schimbarile hormonale. In aceste cazuri, trebuie sa apelam la un tratament.

Tine cont de sfaturile noastre si vei putea reusi sa tratezi aceasta problema. Totusi, cel mai bine este sa consulti un medic dermatolog. Acesta este cel mai in masura sa te sfatuiasca. Aceste recomandari sunt generale, insa el iti poate spune cu adevarat cum poti scapa in cel mai sigur si eficient mod de un cos aparut pe buza. Succes!

Daca vrei sa scapi de un cos de pe buza si nu stii cum, uite cateva sfaturi ce te pot ajuta:

2 comentarii la „Cos pe buza – Cum il Poti Trata RAPID?”

  1. 1. Zineryt aplicat de doua ori pe zi (grija ca este foarte amar).

    2. Nu mai stai cu mana la gura si/sau cu capul sprijinit in palma.

    3. Schimbi aparatul de ras cu unul de calitate care sa taie firele de par calumea nu sa le intoarca si astfel acestea sa creasca in piele.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.