Acneea pe scalp este o problema mai putin comuna decat alte forme de acneee si poate fi o adevarata problema pentru cei ce o au. Porii blocati formeaza adesea cosuri pe scalp, ducand la dezvoltarea acneei. Mentinerea parului curat si folosind samponuri speciale pentru a trata aceasta problema poate fi de ajutor.
Cu toate acestea, nu trebuie sa crezi ca cei care sufera de aceasta problema nu au grija de igiena lor capilara. Dimpotriva, in unele cazuri poate fi tocmai contrariul. Daca si tu te confrunti cu aceasta problema, citeste in continuare pentru a afla mai multe despre ce este si cum putem problemele cu acneea pe scalp. Haideti sa incepem.
Ce anume cauzeaza acneea pe scalp?
Sunt multe lucruri ce pot cauza aceasta problema. Se manifesta prin cosuri mici sau puncte negre ce apar in general in spatele capului. Aceste cosuri pot provoca mancarimi sau durere. Precum cosurile din alte zone, acestea apar taunci cand porii sau foliculele parului sunt blocate de sebum sau celule moarte. Sebumul este un ulei natural creat de organism pentru pentru a hidrata pielea, insa uneori poate bloca orii cauzand probleme cu acneea.
Diferite specii de bacterii si ciuperci pot de asemenea sa intre in pori cauzand o astefl de reactie. Factorii principali ce pot cauza acneea pe scalp sunt:
- pielea moarta sau uleiuri ce blocheaza foliculii de par
- Utilizarea produselor in exces, cum ar fi diferite tratamennte petnru par sau geluri, fixativ, spray-uri etc
- Spalarea parului prea rar, o spalare nepotrivita sau chiar prea des
- Spalarea parlui dupa mai mult timp dupa exercitii fizice
- Spalarea parului dupa mai mult timp dupa ce ai transpirat (indiferent de motiv)
- Transpirarea in timp ce porti o caciula sau orice altceva pe cap, mai ales daca acel ceva provoaca frictiune.
De asemenea, anumiti germeni po cauza acnee p e scalp. cum ar fi:
- Ciupercile din familia MAlessezia
- Cutibacterium
- Staphylococcus epidermidids
- Propionibacterium acnes
- Staphylococcus aureus
- Demodex folliculorum
Dieta ar putea de asemenea sa abia legatura cu aparitia acneei. Un st udiu a observat ca o dieta bogata in zahar poate greste riscul de acnee pe scalp sau in orice alte zone.
De multe ori, problemele cu acneea pe scalp pot fi cazuate de anumite tipuri de sampon, asadar este indicat sa verifici ca cel pe care il folosesti sa fie potriit pentru tine. Poate fi vorba pur si simplu de un ingrediente nepotrivit sau unul la care ai reactii alergice. Daca ai alergie la unul din ingrediente, un simptom usor este iritatia. Iritatia scalpului poate duce repede la aparitia acneei.
De fapt, acneea de scalp cauzata de produsele pentru par este atat de comuna incat are propria sa denumire medicala: acne cosmetica.
Anumiti hormoni pot de asemenea sa cauzeze acnee. Hormonii androgeni, mai ales testosteronul are rolul de a produce mai mult ulei in organism. Cresterea acestui hormon in timpul pubertatii este de asemenea responsabil pentru aparitia acneei. Cu toate acestea, chiar si adultii pot avea acnee cauzata de hormoni. Aceasta acnee este in general vizibila pe fata, gat dar poate aparea chiar si pe scalp.
Totodata, si factorii genetici pot cauza aparitia acneei. Daca un membru din familia ta apropiata a suferit de probleme cu acneea, esti mai predispus sa ai aceleasi probleme.
Cum prevenim acneea pe scalp?
Igiena parului joaca un rol important pentru a preveni acneea pe scalp. Totusi, acesta nu este un factor decisiv, astfel ca chiar si cei ce se spala in mod regulat pot avvea acesta problema. Cu alte cuvinte, acest tip de acnee nu semnifica lipsa igienei capilare.
Depinde foarte mult si cum te speli. Atunci cand speli parul, trebuie sa ai grija sa speli si scalpul. Multe persoane pur si simplu uita de acest aspect, in special persoanele cu parul lung care pun mai mult accentp e spalarea parului pe lungime. Cu toate ca este importanta si spalarea parului (pentru a elimina mizeriile si uleiurile, care de asemenea pot cauza acneea pe scalp), trebuie sa punem accent si pe igiena scalpului.
Cand vine vorba de cat de des ar trebui sa ne spalam pe cap, ca regula de baza este de fiecare data cand acesta se simte uleios sau dupa fiecare sesiune de exercitii fizice.
Pentru a trata acneea de pe scalp si pentru a preveni alte explozii de acnee in acest loc, ar trebui sa:
- Porti caciuli/palarii/sepci sau alte accesorii de cap mai largi, care lasa scalpul sa respire
- Sa te speli de fiecare data dupa ce faci exercitii
- Sa foloseti produse natural,e hipoalergenice. Exista nenumarate astfel de produse, astfel ca nu ai niciun motiv sa folosesti altele cu ingrediente necunoscute
- Sa eviti folosirea a prea multe produse de par, cum ar fi geluri, spray-uri sau fixative
- Sa te asiguri ca ai suficienta vitamina A, D si E in organism pentru a-ti mentine pielea sanatoasa. In cazul in care nu le poti consuma din alimente, exista nenumarate suplimente
- Tinerea unui jurnal in legatura cu mancarea pe care o consumi, pentru a-ti da seama daca aceasta este problema si ce ai putea sa faci in aceasta privinta.
Pentru unele persoane, spalarea parului in mod iregulat poate cauza acnee. Pentru altii, spalarea parului prea des poate inlatura stratul protector de sebum, ceea ce poate creste riscul de contaminare cu diferite bacterii, ducand la infectii ale scalpului. Cel mai bine este sa discuti cu un medic dermatolog pentru a sti daca aceasta este cauza pentru care ai probleme cu acneea pe scalp.
Pentru a preveni aparitia acestei probleme, trebuie ca parul sa nu fie nici foarte uleios, nici foarte uscat. Trebuie sapalt in mod frecvent, dar nu exagerat. Nu conteaza doar cat e des il speli, ci si produsele folosite. Anumite produse, chiar daca sunt potrivite pentru un prieten si el ti le-a recomandat pot pur si simplu sa nu fie potrivite pentru tine. Incearca sa folosesti un sampon natural, hipoalergenic si vezi daca problema se amelioreaza.
Exista multe samponuri pe care le poti folosi in cazul in care ai parul prea uleios sauusct, insa ai grija sa nu ajungi in partea opusa: uneori se poate ca folosirea acestora prea des sa iti usuce parul (in cazul in care folosesti un produs pentru scalp gras) sau sa produca prea mult ulei (in cazul in care folosesti un produs pentru scalp uscat).
Daca ai grija de igiena parului tau, bacteriile de asemenea nu vor fi in numar suficient de mare pentru a se dezvolta, ajutand la prevenirea infectiilor pe cap, ce pot duce la aparitia acneei.
Tipuri de acnee pe scalp
Exista mua multe motive pentru care cosurile sau punctele negre apar pe scalp, ceea ce face mai dificila identificarea tipului de acnee. Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai comune tipuri:
- Foliculita de scalp este o problema medicala destul de comuna, in care bacteriile de pe scalp fac foliculii de par sa se infecteze si sa se inflameze, cauzand puncte mici ce pot provoca mancarimi puternice
- Dermatita seboreica este de asemenea o problema comuna ce cauzaeaza adesea matreata si face parul rosu, uscat si provoaca mancarimi.
- Chisturi pilare – Chisturile pilare sunt ca niste mici umflaturi umplute cu cheratina ce se formeaza langa radacina parului. Spre deosebire de acnee, aceste umflaturi nu au capul alb.
In unele cazuri, umflaturile de pe scalp pot fi un semn de celule canceroase cum ar fi celula carcinoma escamosa.
Acneea pe scalp – Simptome
Acneea pe scalp se poate depista dupa mai multe simptome. Cele mai comune dintre acestea sunt:
- Puncte mici pe scalp, mai ales in partea din spate a capului
- Puncte mici pe care le simti dar nu le poti vedea
- Puncte mici care sunt maim ulte la un loc, pe care le poti vedea
- Puncte albe pe scalp
- Puncte de culoarea pielii ce apar pe sacalp
- Umflaturi mic si dureroase pe scalp
- Chisturi adanci sub piele, care nu au capul alb.
Acneea nu produce tot timpul mancarimi. Daca ai mancarimi puternice la nivelul capului, este posibil sa te confrunti cu alta problema dermatologica, numita psoriazis.
Daca acneea pe scalp este sefera, poate afecta emotiile si stima de sine a unei persoane. Depresia este destul de comuna in randul persaonelor ce se confrunta cu acnee, chiar si cu cea pe scalp.
Cum tratam acneea de pe scalp
Daca acneea este cauzata de samponul pe care il folosesti sau de alte cosmetice, ar trebui sa dispara imediat ce le mai utilizezi. Asadar primul pas pentru a trata aceast problema este sa inlocuiesti produsele pentru par pe care le folosesti cu altele naturale, hipoalergenice si sa vezi daca se amelioreaza problema. In general, poate dura pana la 6 saptamani sa vezi imbunatatiri, dar acesta este de multe ori recomandat de medici ca fiind primul pas pentru a trata acneea de pe scalp.
Foloseste un sampon, spray de par sau alte produse ce nu contin ulei. Produsul pe care il folosesti ar trebui sa fie:
- Fara uleiuri
- Non-comedogenic
- Anti-acnegenic
- Sa nu blocheze porii
De asemenea, trebuie sa te speli in mod regulat pe cap pentru a indeparta mizeria, uleiurile in exces si transpiratia, pentru a pastra poriii curati. AR trebui sa te speli mai des pe cap, mai ales daca:
- Ai parul gras
- Folosesti multe produse de par
- Transpiri mult in timpul zilei
- Ai diferite activitati ce iti expun parul la un mediu murdar sau plin de fum
Pentru a-ti spala scalpul, concentreaza-te in primul rand asupra scalpului. Parul de pe cap este mort si cu toate ca produsele pentru par il pot face sa devina mai stralucitor si sa para mai sanatos, este mai important sa te contentrezi mai mult pe scalp.
Este de asemenea important sa te asiguri ca ai clatit bine parul de sampon sau de alte produse. Se poate sa apara cosuri pe scalp datorita clatirii necorespunzatoare.
Diferite reziduuri de produse pot de asemenea sa ajunga pe scalp, ceea ce inseamna ca trebue sa ai grija unde tii scalpul. Este bine sa:
- speli pernele in mod regulat
- sa speli caciulile si alte accesorii de cap in mod regulat
- sa speli esarfele, benzile de cap, plapumele, cearsafurile si orice alte produse ce iti pot atinge scalpul, in mod regulat.
Daca acneea de scalp nu este produsa de aceste produse, ar putea fi nevoie de alte tratamente, cum ar fi:
- Sampon cu acid salicilic
- Sampon cu sulfur
- Antibiotice
- Terapie fotodinamica
- Tratament pentru chisturile de pe scalp cauzate de acnee
Ce sa nu faci daca ai probleme cu acneea pe scalp?
Daca observi ca ai cosuri pe scalp, nu este niciodata bine sa le storci. Doar un medic poate face asta, daca considera ca este necesar. Acesta are diferite tehnnici si produse ce pot preveni o infectie a pielii, dupa ce spargi cosul.
De foarte multe ori, spargerea uni cos intr-un mediu neigienic poate cauza o infectie sau inflamatie a cosului cre intra mai mult in piele, prelungind durata acestuia. In cele din urma, cu cat spargi mai mult cosurile, cu atat mai multe probleme la nivelul scalpulu si a parului te poti confrunta.
Tipuri de cosuri de pot aparea pe scalp:
- Puncte negre, numite comedone deschise
- Puncte albe, numite comedone inchise
- Papule, sau cosuri inflamate
- Pustule, sau cosuri umplute cu puroi
- Noduli sau chisturi, niste cosuri dureroase aflate sub piele
- O combinatie de mai multe tipuri de cosuri, din lista de mai sus
Uneori poti face forme severe de acnee ce-ti pot afecta scalpul, numita acnee conglobata sau acnee fulminana. Acestea sunt insa foarte rare.
Concluzie
Aparitia de cosuri ep scalp este destl de comuna si exista multe forme de a o trata. Acneea pe scalp poate fi uneori un semn a unei probleme mai serioase. Cand acneea nu raspunde la tratamentul obisnuit, o persoanna ar trebui sa consulte un medic. Pentru a trata acneea de pe scalp, un dermatolog iti poate recomanda diferite tipuri de sampon medical. Daca nu sunt eficiente, ar putea recomanda alte tratamente mai puternice.
Cicatricile cauzate de acnee ar putea lua ceva timp sa se vindece. Nu mai sparte cosurile de pe scalp pentru a preveni dezvoltarea cicatricilor. Este indicat sa folosesti metode preventive petnru a opri acneea de pe scalp din a reaparea.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa afli tot ce doresti despre problemele cu acneea pe scalp si sa inveti cum o poti preveni sau trata. Succes!
Pentru cei cu acnee pe scalp recomand samponul Stieprox.Dupa 15 ani de acnee pe scalp am scapat.
Poți sa îmi dai mai multe detalii??? Și eu am de 10 ani foliculita scalp cu coșuri foarte dureroase și sub piele și capul plin de coșuri
Am încercat tot ce se poate inclusiv roaccutane.
Acum am luat acest sampon despre care ai menționat tu.
Da mi semn ALIN
0762648401 te rog frumos
Vreau sa vad cum pot scăpa de aceasta problemă oribila
Multumesc
Acum 3 luni am început sa folosesc săpunul Protex.
Aveam fata plina de coșuri și acum mai am dar foarte puține.
Pe mine ma ajutat și eu am tenul gras.
Mai bine îl testezi tu și dacă vezi iritați sau pete roși nu-l mai folosi.
Ce parere aveti de spalarea pe fata cu sapun Protex? Eu am foarte multe cosuri ba chiar cred ca e acnee de acum, nu mai pot fi numite doar cosuri si asta din cauza ca am tenul foarte gras. Am observat ca sapunul Protex degreseaza foarte bine pielea si ma gandesc sa incep sa ma spal de cateva ori pe zi cu sapun protex si apa calduta pe fata.
Credeti ca va da rezultate? A mai incercat cineva asta? A reusit sa scape cineva de cosuri cu sapun protex?
Eu nu ti-as recomanda sa folosesti sapun Protex deoarece iti va irita tenul si il va face mai sensibil. Este ideal sa folosesti un sapun cu PH neutru. Sebamed este un exemplu de sapun cu PH neutru foarte bun in acnee despre care s-a vorbit pe blog: https://acneea.info/sebamed
Eu chiar am folosit sapun protex cand aveam cosuri pe fata
Nu m-am iritat, nu am avut complicatii dar nici rezultate nu am avut. Singura chestie era ca nu imi mai simteam tenul atat de gras si sleios