Acneea este o problema medicala serioasa, si nu trebuie trecuta cu vederea. In 1948, doi dermatologi americani, pe nume Marion Sulzberger si Saide Zaidens au spus ca nu exista o boala care sa afecteze mai mult stima de sine decat acneea. Multi parinti nu ii inteleg pe copiii care trec prin aceasta trauma. Daca vrei sa afli cat de serioasa este aceasta si cum o poti trata, exista mai multe analize hormonale pentru acnee pe care le poti face pentru a trece peste aceasta problema.
Inainte de a face analizele insa, ar trebui sa consulti un medic. Acesta iti va pune cateva intrebari simple care il vor ajuta sa inteleaga mai bine cat de grava este problema si ce analize sunt mai potrivite pentru tine. Tine cont de faptul ca nu trebuie sa faci toate analizele hormonale pentru acnee de mai jos. Eu ti le voi prezenta pe toate, insa medicul hotaraste care trebuie sa le faci.
Cat de grava este problema acneei?
Informatiile de baza de care are nevoie medicul pentru a-si da seama ce analize ti se potrivesc cel mai bine sunt:
- Informatii personale: varsta ta, mediul tau social etc
- Informatii despre familie: daca alti membri din familie cum ar fi mama, tatal sau chiar si fratii/surorile s-au confruntat sau inca se confrunta cu probleme cu acneea
- Daca obisnuiesti sa iti spargi cosurile
- Daca porti haine stramte: Nu este indicat sa dormi noaptea debracat sau cu haine stramte. Pijamalele pentru marimea ta au in general marimea perfecta. Acestea trebuie de asemenea schimbate in fiecaer seara
- Daca te expui in mod frecvent la un mediu toxic (daca lucrezi intr-un mediu cu chimicale, etc) sau daca pur si simplu te expui mult la soare.
Este important ca pacientul sa stie faptul ca acneea poate fi tratata complet, insa pacientul trebuie sa colaboreze. Trebuie sa rezista tentatiei de a sparte cosurile si sa se tina de tratament. De asemenea, trebuie sa comunice cu medicul si sa ii transmita orice schimbari. Daca un tratament nu functioneaza, acesta trebuie sa fie dispus sa il schimbe.
Mai mult de 90% dintre adolescenti si 25% din populatia adulta se confrunta cu acnee, asadar este una din cele mai comune probleme de piele din lume.
Cu toate ca aceasta nu are prezinta riscuri mari pentru sanatate, poate afecta stima de sine a persoanei afectate si se poate chiar sa ramana cicatrici permanente. Iata care sunt principalele motive pentru care apar problemele cu acneea:
- Probleme hormonale: Activitatile hormonale din timpul adolescentei, cum ar fi la pubertate sau in timpul menstruatiilor pot cauza acneea
- Dieta: O dieta ridicata glicemic poate afecta situatia acneei cauzand aparitia mai multor cosuri
- Stresul: Nu de putine ori, un factor principal cauzator de acnee a fost stresul.
- Factori ereditari: Unele persoane pur si simplu sunt mai predispuse decat altele la aparitia acneei si ar trebui sa fie mai atente la ce consum dar si la alte sfaturi pentru prevenirea acneei.
- Infectiile: Anumite infectii cauzate de bacterii pot cauza aparitia acneei.
8 Analize hormonale pentru acnee pe care le poti face
Medicul iti poate recomanda anumite analize in functie de severitatea si tipul acneei tale. Inainte sa ti se recomande anumite analize, medicul te va consulta pentru a-si da seama care ti se potrivesc cel mai bine. De la ecografii pana la examinare psihica si analize hormonale petnru acnee, iata care sunt cele 8 tipuri de analize pe care le poti face:
- Analiza hormonala – Aceasta analiza implica testarea numarului de hormoni feminini si negativi. Este o analiza foarte importanta deoarece medicul isi poate da seama daca exista un deficit si cum il poate echilibra
- Analiza estrogenului – Estroegenul, cunoscut si sub numele de „hormonul feminin” este de fapt necesat sa fie prezen si la barbati. Analiza estrogenului este asadar o analiza pe care medicul ti-o poate cere pentru a-si da seama daca este nevoie de o terapie cu hormoni pentru a trata problemele cu acneea.
- Analiza glandei tiroide – Glanda tiroida are rolul de a secreta diferiti hormoni in organism, asadar poate afecta in mod direct functionalitatea glandelor si nivelul de imunitate al organismului. Dina cest motiv, medicul iti poate cere aceasta analiza pentru a se asigura daca pacientul sufera de o anumita boala cronica, pentru a i se impune tratamentul corespunzator.
- Teste antialergice – Alergiile deseori se manifesta sub forma de iritatii, ce pot duce la aparitia acneei. Cu toate ca nu este chiar o analiza hormonala, este foarte importanta pentru a identifica daca aparitia acneei este cauzata de anumite alimente consumate.
- Examen dermatologic – Printr-un examen dermatologic, medicul isi poate da seama ce tratament iti poate oferi pentru tratarea problemelor acneice
- Sumar de urina si urocultura – Acestea pot fi recomandate de medic pentru a-ti da seama daca acneea este cauzata de o anumita infectie din organism. De asemenea, isi poate da seama si cat de grava este aceasta infectie.
- Ecografie – Anumite afectiuni si patologii pot cauza aparitia acneei. De exemplu, sindromul ovarelor polichistice poate cauza aparitia acneei.
- Hemoleucograma completa – Aceasta analiza poate detecta o anumtia infectie ce poate afecta imunitatea generala. Anumite boli cronice pot cauza aparitia acneei.
Cauzele acneei pot fi multe si chiar daca aceasta nu este grava, aparitia brusca a acesteia in randul persoanelor ce au trecut de pubertate si de varsta de adult tanar poate indica o problema mai serioasa, motiv pentru care se recmoanda diferite analize.
Nu neaparat tratarea acneei ci factorul care a declansat-o trebuie descoperit. Facand aceste analize hormonale pentru acnee poti depista care este problema. Cu cat o descoperi mai repede, cu atat sansele ca tratamentul sa fie eficient sunt mai mari, motiv pentru care este bine sa mergi la medic imediat ce observi o eruptie brusca de acnee – mai ales daca ai trecut de perioada in care aceasta este normala, naturala.
Discutati deschis cu medicul si ascultati sfaturile acestuia. Facand aceste analize veti reusi sa depistati care este problema si cum o puteti trata.
Concluzie
Cu toate ca acneea nu este o problema ce ne pune viata in pericol, depinde foarte mult ce factori au cauzat aparitia acesteia. Pentru a descoperi acest lucru, sunt necesare de diferite analize analize hormonale pentru acnee (si nu numai). Tinand cont de sfaturile de mai sus, vei reusi sa descoperi cauza si sa tratezi problema. Succes!
Buna ziua,
As dori sa va intreb ce analize si ecograf se face pentru acnee.
O am de 5 ani si numai scap de ea 🙂
Acum un car de ani am scris un articol pe tema asta aici: https://acneea.info/tratament-acnee-dr-victorina-macovei
Totusi, discuta cu medicul. Iti poate recomanda altceva ce sa faci.
In principiu trebuie sa faci examenul ginecologic si ecograful pentru a vedea daca sunt probleme cu chisturile ovariene si niste analize la sange sa vezi nivelul hormonilor.
Daca le-ai facut deja si totul este in regula (banuiesc ca de 5 ani ai incercat tot ce e omeneste posibil) n-ar strica sa faci un exudat. Cine stie de unde „sare iepurele” 🙂
Mie mi s-au recomandat urmatoarele analize:
– exudat nazal si faringian (test pt stafilococi)
– analize de sange (cele de mai jos)
– examen ginecologic (pt afectiuni ale ovarelor)
Altceva in afara de acestea nu stiu sa se mai faca in cazul acneei.
Corect ar fi sa iti zica medicul ce analize sa faci si asta pe baza istoricului tau ca banuiesc ca ai unul stufos daca te chinui cu acneea de atatia ani.
In mod normal asta se face ecograf ovarian si analize la sange ( DHEAS, testosteron total, testosteron liber si 17 hidroxiprogesteron) dar probabil sunt alte 1001 chestii care pot fi facute si care in cazul tau chiar ar trebui facute.
Fuguta la un doctor bun!
Eu a trebui sa fac un ecograf ovarian, de fapt nu a trebuit asa mi-a zis doctorul ca ar fi bine.
Dupa ce l-am facut mi-a dat diane 35 si nsite antibiotice care acum din cate stiu a fost retras de pe piata. Mi-a mai dat si niste produse cosmetice pentru curatare, hidratare si tratarea pielii.
Per total a fost bine, insa fara acel ecograf probabil nu imi addea tratamentul corect.
Buna seara,
Citeste aici, in parte de jos a postului analizele care trebuiesc facute https://acneea.info/tratament-acnee-dr-victorina-macovei
Totusi, fie ca vrei fie ca nu vrei trebuie sa mergi la un medic dermatolog daca nu sa ti le recomande, macar sa ti le interpreteze.
La ce medici dermatologi din Iasi ai fost pana acum?