Cremele non-grase sunt o notiune fara sens; multi producatori inseala consumatorii pentru a-si vinde produsele folosind aceasta notiune de crema non-grasa, uneori aceste creme/lotiuni putand chiar bloca porii. Sunt o multime de ingrediente care nu “suna” a uleiuri dar de fapt pot agrava cosurile si acneea. Pe de alta parte, nu toate uleiurile blocheaza porii.
Cu toate astea multe cosmetice (orice nu e in forma lichida) contin agenti pentru ingrosare care pot bloca porii. Cremele hidratante obisnuite pot avea ingrediente foarte bune pentru piele uscata, aceleasi ingrediente pot fi un dezastru pentru cineva cu ten gras sau acnee. Orice produs care are consistenta de crema sau lotiune (nu ne referim la cele lichide aici), are potentialul de a bloca porii. Cu toate problemele pe care aceaste ingrediente le pot cauza, sunt etichetate ca asa numitele produse “non-grase”.
Mai presus de produsele care revendica ca sunt “non-grase” sunt cele care promit ca sunt non-comedogenice sau non-acneeic. Cei mai multi dintre noi au cumparat produse cu aceasta asigurare, afland mai pe urma ca de fapt agraveaza acneea. Ar fi fost bine ca sa ne putem increde in revendicarile din reclame sau etichete, dar cat timp nu exista o oraganizatie care controleaza si standardizeaza aceste afirmatii, ele raman doar atat: “reclame”.
Va cauza eruptii de cosuri /acnee?
De ce este asa de greu sa gasesti produse care nu cauzeaza eruptii de cosuri? Este dificil din cauza ca cele mai multe ingrediente folosite in cosmetica (cu exceptia apei) au potentialul de a cauza acnee, in functie de tipul de ten.
Despre unele din ingrediente se stie ca este aproape sigur ca pot cauza cosuri, dar nu este nimic sigur. Gasiti in multe locuri liste de ingrediente comedogenice dar rareori este intr-adevar credibil. De ce? Din cauza ca majoritatea surselor citeaza studii realizate cu cantitati mari din acel ingredient, iar in cosmetice de obicei este folosita o cantitate suficient de mica incat probabil poate fi ignorat. De multe ori nu este specificat modul de aplicare.
Ingredientele dintr-un demachiant sau produse de curatare a fetei, sunt spalate dupa cateva zeci de secunde, iar cele folosite in lotiuni sau lichide sunt lasate pe piele ore intregi. Asadar este greu de prezis riscul. Multe liste de ingrediente nu iau in calcul noile extracte aparute, asadar sunt invechite.
Mai departe, doar pentru ca anumite substante sunt prezente in anumite formule, nu este neaparat relevant. Daca ingredientul se afla pe la finalul listei de ingrediente, probabil nu afecteaza prea tare (inseamna ca este in concentratie mica), pe de alta parte daca este la inceputul listei (insemnand ca este in concentratie mare), poate fi problematic.
Pentru ca situtatia sa fie si mai confuzanta, chiar ingrediente aflate clar pe lista neagra (cum ar fi isopropyl myristate), nu vor crea tuturor probleme. Doar pentru ca un ingredient poate cauza eruptii de acnee, nu iseamna ca va cauza!
Este greu de-asemenea sa ne dam seama de fapt, ce ingredient este de vina in agravarea acneei. Produsele pot contine zeci de ingrediente din mii de ingrediente posibile. Ele contin multi emolienti, agenti de ingrosare, uleiuri, extracte, care pot cauza probleme ale telnului. O lista comprehensiva a acestora este aproape imposibila.
Atunci ce putem face?
Ce poate face o persoana in lupta cu acneea? Desi exista totusi ingrediente care pot fi mai problematice decat altele, totusi cea mai simpla solutie pentru a gasi un produs care are sanse mai mari sa nu ne blocheze porii este consistenta. Cu cat produsul este mai gros (vascos), cu atat este mai probabil sa cauzeze eruptie de cosuri. Asta inseamna ca esti mai in siguranta atunci cand folosesti un gel sau ser (consistenta apei).
Este de asemenea sigur sa presupunem ca un produs continand uleiuri minerale sau din plante de orice fel, la inceputul listei de ingrediente, se poate sa ne va lase tenul cu senzatie uleioasa, dar nu neaparat va cauza acnee. In final atentie la substante iritante. Evitati pe cat posibil alcoolul, menta, camforul, eucaliptul, grapefruit-ul, lamaia verde sau galbena, mentolul. Acestea cauzeaza reactii negative, pot incetini capacitatea naturala a acestuia de insanatosire si sigur nu ajuta tenul acneeic.