Alimentatia si acneea – ce să mâncăm să scăpăm de acnee?

Statisticile ne arata ca aproape 90% din populatie este afectata, intr-un anumit moment al vietii, de acnee. Aceasta este recunoscuta ca fiind boala de piele predominanta la nivel mondial. Majoritatea studiilor i-au atribuit cauze precum factori genetici, bacterii sau hormoni. Si, chiar daca exista inca mici neintelegeri pe marginea acestui subiect, s-a sugerat si ca o alimentatie proasta ar putea sta la baza aparitiei acneei.

Aceasta conversatie, referitoare la cat de verosimila este legatura dintre acnee si alimentatie, dureaza de cativa ani buni de zile. Sa luam cateva studii referitoare la aceasta problema.

Cercetatorii au relevat faptul ca ingerarea de zahar si carbohidrati puri va duce direct la aparitia unei unde de soc in insulina organismului. Aceasta va duce la un factor inflamator, cunoscut sub numele de IGF-1. Dupa aceea, se va ajunge la un exces de androgeni si hormoni, despre care se stie faptul ca provoaca direct acneea.

Cei care militeaza pentru ideea conexiunii dintre acnee si alimentatie vor spune ca, in acest moment, pielea va emite ulei care, apoi, va atrage bacteria provocatoare de acnee. In acel moment, keratinocitele (celule ale pielii) vor continua sa se multiplice, promovand, implicit, si formarea acneei.

Mai exista studii care au demonstrat ca dieta unui om reprezinta doar unul dintre factorii provocatori de acnee. De asemenea, au determinat ca prin limitarea stricta a consumului de cereale, se poate progresa in lupta contra acestei boli de piele. Concluzia a fost ca orice pacient de acnee care va renunta la cereale definitiv (sau care va reduce cantitatile consumate la minim) va resimti rezultate uimitoare intr-o perioada de timp scurta.

Ideea este ca aceasta conversatie, legata de alimentatie si efectele ei asupra acneei, este mai apriga si mai implicata decat oricand altcandva. Cei care neaga legatura spun ca exista alte conditii de mediu responsabile pentru aceasta afectiune si ca alimentatia nu are nici cea mai mica legatura. Cei din tabara opusa scot in evidenta rezultatele obtinute de catre cei care au optat pentru o schimbare a dietei, in scopul combaterii problemei.

Adevarul este ca nu ai nimic de pierdut daca alegi sa treci la o dieta sanatoasa. Pentru inceput, dieta sigur iti va influenta pozitiv atat organismul, cat si mintea. Daca vei observa, insa, ca are efect si asupra acneei, inseamna ca nu ai decat de castigat. Concluzia este ca merita incercata si aceasta solutie si ca cei care o vor face cu siguranta vor avea de castigat.

Dieta de baza pentru acnee

Dieta are un rol foarte important in acnee. Este unul dintre cei trei stalpi ai unui ten impecabil alaturi de produsele cosmetice de calitate si de suplimentele nutritive. Legatura dintre alimentatie si acnee are la baza un lung sir de experimente si studii stiintifice. Din pacate societatea inca considera acest lucru ca fiind un mit.

Ce alimente agraveaza sau chiar cauzeaza acneea?

Alimentele cu indice glicemic mare (dulciuri, paste, paine …), lactatele (lapte, branza, iaurt, unt …).

Care este dovada?

Exista diverse studii pe populatii ce traiesc izolat de restul lumii si au o dieta ce nu contine lactate si alimente cu indice glicemic mare. In astfel de populatii acneea nu exista.

Surse:

  • http://www.encognitive.com/files/Nutritional%20Influences%20on%20Illness_0.pdf
  • http://www.hawaii.edu/hivandaids/Diet%20and%20Acne%20Revisited.pdf

Incepand cu anul 1955 eschimosii au adoptat stilul de viata occidental cu dulciuri, mancaruri procesate si lactate. Dupa 15 ani femeile au inceput sa aiba probleme cu vezica urinara, copiii au inceput sa aiba dintii stricati si sa faca acnee, iar la barbati au aparut boli cum ar fi infarctul si diabetul.

Sursa: din cartea „Better health through natural healing” scrisa de Dr Ross Trattler si de Dr Adrian Jones

Pentru cei interesati de alte dovezi stiintifice si de cunoasterea exacta a mecanismului molecular prin care aceste doua categorii de alimente agraveaza sau cauzeaza acneea:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419445
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22386050
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22165041
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

Dieta occidentala (cu lactate si bogata in calorii) predispune si la aparitia diabetului, a cancerului si a imbatranirii premature. Cu alte cuvinte reducand lactatele si caloriile veti observa multe alte beneficii pe langa ameliorarea acneei.

Sursae:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141390/figure/F1/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21699736

Recomandari:

  • Reducerea consumului de lactate.
  • Reducerea consumului de dulciuri.
  • Alegeti painea integrala, pastele integrale si orezul brun.
  • Consumati cat mai multe legume si salate.
  • Fructele trebuie consumate cu moderatie. Sunt totusi foarte bune pentru a inlocui dulciurile.

Este cunoscut ca alimentatia influenteaza starea generala de sanatate si ca fara o alimentatie corespunzatoare organismul uman nu se poate apara de agentii patogeni si de alte afectiuni. In acest articol nu vom discuta despre influenta alimentatiei asupra omului ci vom discuta despre relatia dintre alimentatie si acnee.

Acneea este o afectiune dermatologica foarte raspandita ce afecteaza milioane de adolescenti din lumea intreaga. Principalele cauze, acceptate de oamenii de stiinta, sunt excesul de sebum, hormonii si bacteriile. Relatia dintre alimentatie si acnee nu este inca bine stabilita si inca nu se cunosc toate efectele alimentelor asupra acneei.

Omega 3 si acneea

Oamenii de stiinta au observat ca persoanele care locuiesc in tarile dezvoltate au un risc mult mai mare de a dezvolta acnee decat persoanele din tarile in curs de dezvoltare sau slab dezvoltate.

Unul dintre motive ar putea fi raportul dintre acizii omega 6 si 3. In tarile dezvoltate acesta este de 10:1-20:1, iar in tarile in curs de dezvoltare acesta este de 2:1-3:1. Cetatenii tarilor mai slab dezvoltate nu au inca acces deplin la alimente procesate si astfel alimentele consumate de ei sunt bogate in omega 3, glucide nerafinate, vitamine si minerale

Cercetarile au dovedit ca o alimentatie bogata in acizi grasi omega 3 scade rata de aparitie a bolilor inflamatorii ca acneea. Acizii omega 6 sunt considerati substante ce favorizeaza aparitia afectiunilor inflamatorii si de aceea raportul intre omega 6 si 3 trebuie sa fie de 2:1-3:1. Aceasta valoare poate fi atinsa printr-un consum moderat de peste, fructe de mare, seminte de in, nuci etc.

 

Indicele glicemic si acneea

Populatiile cu un consum scazut de alimente cu un indice glicemic ridicat nu sufera de acnee sau exista foarte putine cazuri. Alimentele ce au un indice glicemic ridicat pot creste si durata acestei afectiuni. Se considera ca alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc rapid nivelul de insulina din organism si astfel stimuleaza producerea de sebum.

Produsele lactate si acneea

Produsele lactate sunt considerate a avea un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni. Produsele lactate cresc nivelul de insulina din organism si deci au efecte asemanatoare alimentelor cu un indice glicemic ridicat. In general, laptele este plin de hormoni (naturali sau artificiali), un factor important in dezvoltarea acneei. Chiar daca laptele creste nivelul de insulina din organism, acesta scade riscul de diabet si este bogat in calciu si multe alte vitamine si minerale si nu trebuie eliminat din dieta.

Se considera ca si alimentele bogate in grasimi saturate si trans au efecte negative asupra pielii si se recomanda evitarea acestor alimente. Acest sfat este important pentru starea dumneavoastra generala de sanatate si nu doar pentru prevenirea acestei afectiuni.

Studiile nu sunt definitivate si mai trebuie sa treaca o perioada pana cand va fi stabilita o relatie precisa intre alimentatie si acnee. Pana in acel moment puteti urma cele mentionate in acest articol. O alimentatie sanatoasa nu are cum sa va influenteze negativ.

3 comentarii la „Alimentatia si acneea – ce să mâncăm să scăpăm de acnee?”

  1. Alimentatia are o legatura foarte stransa cu acneea. Am simtit-o si eu pe pielea mea in preajma sarbatorilor de iarna in mai multi ani.

    Iarna la noi se obisnuieste sa se taie porcul, deci automat mancare foarte grasa (dar gustoasa ce-i drept). De fiecare data in perioada aia observam inrautatiri ale acneei mele.

    Dupa ce am scapat definitiv de acnee n-am mai avut astfel de probleme.

    Răspunde
  2. Din cate stiu eu de la mancarea grasa iti ies cosuri. Asa ne-a spus la scoala o doctorita care a venit in control.

    Si cred ca a avut dreptate ca dupa ce ne-a zis am inceput sa nu mai mananc grasimi si supriza, cosurile inceau sa dispare incet cu incetu. Incercati si voi, poate aveti si voi noroc.

    Răspunde
  3. Alimentatia este foarte importanta. Daca sau bine si ma gandesc cele mai multe cazuri de acnee sunt declansate datorita alimentatiei necorespunzatoare ….

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.