Legatura dintre alimentatie si acnee

3 comments

Statisticile ne arata ca aproape 90% din populatie este afectata, intr-un anumit moment al vietii, de acnee. Aceasta este recunoscuta ca fiind boala de piele predominanta la nivel mondial. Majoritatea studiilor i-au atribuit cauze precum factori genetici, bacterii sau hormoni. Si, chiar daca exista inca mici neintelegeri pe marginea acestui subiect, s-a sugerat si ca o alimentatie proasta ar putea sta la baza aparitiei acneei.

Aceasta conversatie, referitoare la cat de verosimila este legatura dintre acnee si alimentatie, dureaza de cativa ani buni de zile. Sa luam cateva studii referitoare la aceasta problema.

Cercetatorii au relevat faptul ca ingerarea de zahar si carbohidrati puri va duce direct la aparitia unei unde de soc in insulina organismului. Aceasta va duce la un factor inflamator, cunoscut sub numele de IGF-1. Dupa aceea, se va ajunge la un exces de androgeni si hormoni, despre care se stie faptul ca provoaca direct acneea.

Cei care militeaza pentru ideea conexiunii dintre acnee si alimentatie vor spune ca, in acest moment, pielea va emite ulei care, apoi, va atrage bacteria provocatoare de acnee. In acel moment, keratinocitele (celule ale pielii) vor continua sa se multiplice, promovand, implicit, si formarea acneei.

Mai exista studii care au demonstrat ca dieta unui om reprezinta doar unul dintre factorii provocatori de acnee. De asemenea, au determinat ca prin limitarea stricta a consumului de cereale, se poate progresa in lupta contra acestei boli de piele. Concluzia a fost ca orice pacient de acnee care va renunta la cereale definitiv (sau care va reduce cantitatile consumate la minim) va resimti rezultate uimitoare intr-o perioada de timp scurta.

Ideea este ca aceasta conversatie, legata de alimentatie si efectele ei asupra acneei, este mai apriga si mai implicata decat oricand altcandva. Cei care neaga legatura spun ca exista alte conditii de mediu responsabile pentru aceasta afectiune si ca alimentatia nu are nici cea mai mica legatura. Cei din tabara opusa scot in evidenta rezultatele obtinute de catre cei care au optat pentru o schimbare a dietei, in scopul combaterii problemei.

Adevarul este ca nu ai nimic de pierdut daca alegi sa treci la o dieta sanatoasa. Pentru inceput, dieta sigur iti va influenta pozitiv atat organismul, cat si mintea. Daca vei observa, insa, ca are efect si asupra acneei, inseamna ca nu ai decat de castigat. Concluzia este ca merita incercata si aceasta solutie si ca cei care o vor face cu siguranta vor avea de castigat.

3 Comments so far

Jump into a conversation
 1. didii
  #1 didii 5 noiembrie, 2013, 10:00

  Alimentatia are o legatura foarte stransa cu acneea. Am simtit-o si eu pe pielea mea in preajma sarbatorilor de iarna in mai multi ani.

  Iarna la noi se obisnuieste sa se taie porcul, deci automat mancare foarte grasa (dar gustoasa ce-i drept). De fiecare data in perioada aia observam inrautatiri ale acneei mele.

  Dupa ce am scapat definitiv de acnee n-am mai avut astfel de probleme.

  Reply this comment
 2. jenica
  #2 jenica 25 august, 2013, 16:38

  Din cate stiu eu de la mancarea grasa iti ies cosuri. Asa ne-a spus la scoala o doctorita care a venit in control.

  Si cred ca a avut dreptate ca dupa ce ne-a zis am inceput sa nu mai mananc grasimi si supriza, cosurile inceau sa dispare incet cu incetu. Incercati si voi, poate aveti si voi noroc.

  Reply this comment
 3. Monik
  #3 Monik 24 august, 2013, 09:40

  Alimentatia este foarte importanta. Daca sau bine si ma gandesc cele mai multe cazuri de acnee sunt declansate datorita alimentatiei necorespunzatoare ….

  Reply this comment

<

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.