Acnee de la stres

1 comment

Exista o multitudine de factori ce au rol in patogeneza acneei, unul dintre ei fiind stresul.

Stresul reprezinta raspunsul organismului la o solicitare fizica sau psihica. Acest raspuns consta intr-o cascada hormonala ce in final va duce la aparitia sau agravarea acneei.

Multe persoane au porii blocati la nivelul pielii insa nu realizeaza acest lucru. Stresul induce in organism o stare inflamatorie ce transforma acei pori in cosuri. Mai mult, tot stresul este responsabil de suprasolicitarea glandei suprarenale ce va elimina in sange cantitati crescute de testosteron, rezultand o exacerbare suplimentara a acneei.

Din pacate relatia dintre stres si acnee nu se limiteaza la cele spuse mai sus. Acneea la randul ei este un puternic stresor. Astfel daca o lasam, acneea agraveaza acneea. Este un cerc vicios. Pentru a contracara stresul trebuie mai intai sa-l identificam si sa-l intelegem. Excesele de orice fel vor duce invariabil la stres.

O metoda de a inlatura eficient stresul o reprezinta exercitiile fizice. Jumatate de ora de miscare pe zi are efecte semnificative in reducerea stresului, inducerea starii de sanatate si in diminuarea acneei.

Surse de informare:

 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22160225
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21595660
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22470204
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20436885
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Stress_%28biology%29
 • http://www.mayoclinic.com/health/exercise-and-stress/SR00036

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. felix
  #1 felix 19 octombrie, 2013, 11:52

  Sa stiti ca desi nu pare, stresul este un factor foarte important care poate cauza acneea sau de ce nu poate influenta tratamentul acesteia.

  Am o cunostinta care s-a luptat o buna perioada cu acneea. Nu a reusit sa o invinga decat dupa ce s-a apucat de yoga si a invatat sa isi controleze nivelul de stres. Si nu, nu e vrajeala sau ceva de genul 🙂

  Reply this comment

<

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.