Acnee de la stres

Exista o multitudine de factori ce au rol in patogeneza acneei, unul dintre ei fiind stresul.

Stresul reprezinta raspunsul organismului la o solicitare fizica sau psihica. Acest raspuns consta intr-o cascada hormonala ce in final va duce la aparitia sau agravarea acneei.

Multe persoane au porii blocati la nivelul pielii insa nu realizeaza acest lucru. Stresul induce in organism o stare inflamatorie ce transforma acei pori in cosuri. Mai mult, tot stresul este responsabil de suprasolicitarea glandei suprarenale ce va elimina in sange cantitati crescute de testosteron, rezultand o exacerbare suplimentara a acneei.

Din pacate relatia dintre stres si acnee nu se limiteaza la cele spuse mai sus. Acneea la randul ei este un puternic stresor. Astfel daca o lasam, acneea agraveaza acneea. Este un cerc vicios. Pentru a contracara stresul trebuie mai intai sa-l identificam si sa-l intelegem. Excesele de orice fel vor duce invariabil la stres.

O metoda de a inlatura eficient stresul o reprezinta exercitiile fizice. Jumatate de ora de miscare pe zi are efecte semnificative in reducerea stresului, inducerea starii de sanatate si in diminuarea acneei.

Surse de informare:

 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22160225
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21595660
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22470204
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20436885
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Stress_%28biology%29
 • http://www.mayoclinic.com/health/exercise-and-stress/SR00036

Un comentariu la „Acnee de la stres”

 1. Sa stiti ca desi nu pare, stresul este un factor foarte important care poate cauza acneea sau de ce nu poate influenta tratamentul acesteia.

  Am o cunostinta care s-a luptat o buna perioada cu acneea. Nu a reusit sa o invinga decat dupa ce s-a apucat de yoga si a invatat sa isi controleze nivelul de stres. Si nu, nu e vrajeala sau ceva de genul 🙂

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.