Tipuri de acnee vulgara

0 comments

Acnnea vulgara este cunoscuta sub numele de acnee vulgaris si afecteaza in general adolescentii, dar poate persista si dupa perioada adolescentei si poate ajunge la forme foarte severe.  Acneea vulgara este cauzata de secretea prea mare de sebum care astupa porii, iar astuparea porilor duce la aparitia unor pete sau umflaturi purulente.

Puncte albe. Punctele albe apar doar atunci cand porii sunt complet blocati din cauza sebumului. Acolo se vor aduna celule moarte ale pielii si bacterii care vor da acel aspect alb la suprafata. Punctele albe au o durata mai scurta de viata decat punctele negre. Putem preveni foarte usor aparitia punctelor albe ptrintr-un regim prin care pielea sa aiba parte de o ingrijire exemplara, regim care include folosirea unor lotiuni cosmetice de curatare, alese bineinteles, in functie de tipul dumneavoastra de ten. Nu incercati sa le stoarceti, iar daca chiar doriti eliminarea acestora mergeti la un cabinet de dermatologie sau la un cosmetician.

Punctele negre. Punctele negre apar atunci cand porii sunt blocati partial, lasand o parte din sebumul prins si celulele moarte ale pielii sa iese la suprafata. In ciuda miturilor despre acnee, punctele negre de pe fata nu au aceasta culoare datorita murdariei, ci datorita reactiei pe care o are melanina din piele cu oxigenul. Punctele negre de pe fata au o durata scurta de viata. Pentru a preveni aparitia punctelor negre, este recomandat sa va spalati zilnic pe fata cu apa calduta sau cu lapte demachiant, bineinteles, recomandat tipului dumneavoastra de ten. O sedenta de gomasaj sau un peeling chimic saptamanal poate fi iarasi foarte util in cazul in care aveti tenul foarte gras.

Pustule. Pustulele au un aspect similar cu cel al punctelor albe, insa sunt inflamate si aua spectul unui cerc rosu cu ceva galben pe mijloc. Sunt sigura ca ati facut rapid legatura si v-ati dat seama ca ceea ce pana acum numeati cosuri, sunt de fapt pustule. Tratamentele impotriva pustulelor vor fi formate din lotiuni care au ca substanta activa peroxid de benzoil (care va reduce cantitatea de sebum) si rezorcinol care va contribui la eliminarea punctelor. In orice caz, tratamentul va fi facut sub supravegherea medicului, iar medicamentele vor fi recomandate de acesta.

Nodulii. Spre deosebire de tipurile de acnee despre care am vorbit mai sus, acneea nodulara consta in pete acneice care sunt mult mai mari, mult mai dureroase si pot dura pana la cateva luni. Nodulii sunt umflaturi mari si foarte dure care se instaleaza sub suprafata pielii care se vindeca prin cicatrizare. Este absolut interzisa stoarcerea nodulilor deoarece puteti provoca traumatisme foarte grave la nivelul pielii, iar leziunile pot dura cu cateva luni mai mult decat daca ar fi fost “lasate in pace”.

Chisturile. Chisturile acneice au de multe ori un aspect similar cu cel al nodulilor acneici, insa acestea sunt umplute cu puroi si au un diametru de aproxuimativ 2 cm, sau mai mult in unele cazuri. De asmenea sunt foarte dureroase, iar cicatrizarea este modul prin care se vindeca. La fel ca si in cazul nodulilor acneici, stoarcerea chisturilor este absolut interzisa deoarece poate provoca infectii profunde si foarte dureroase.

 

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.