Vitamina A si acneea

Diverse informatii despre vitamina A in corelatie cu acneea:

 • Exista sub 2 forme: retinol (compus ce se gaseste in alimentele de origine animala) si carotenoizi (compusi ce se gasesc in alimentele de origine vegetala).
 • Ajuta in acnee, iar acest fapt este clar dovedit mai ales ca cel mai potent medicament folosit in tratarea acneei este un derivat de vitamina A, numit isotretinoin (Roaccutane).
  Scade inflamatia, scade secretia de sebum si creste rata de reinnoire a celulelor.
 • Sunt descrise experiente dramatice ale persoanelor ce au luat isotretinoin (Roaccutane), astfel ca o alegere mult mai sigura (de fapt 100% sigura) ar fi administrarea de β-caroten.
  Intrebarea pe care probabil o aveti in minte este “de ce β-caroten si nu retinol?”. Raspunsul: spre deosebire de retinol si de isotretinoin,β-carotenul nu se poate acumula in doze toxice in organism, iar singurul efect advers ce poate aparea in doze foarte mari ar fi colorarea pielii in portocaliu.
 • Pe langa efectele sale in acnee, β-carotenul se cantoneaza in piele, actioneaza la acest nivel ca antioxidant si ofera protectie la radiatiile solare. Astfel, pielea va avea un aspect mai tanar.

De retinut:

 • Isotretinoinul este foarte eficient impotriva acneei insa poate da efecte adverse extrem de grave cum ar fi: uscarea mucoaselor, pierderea parului, impotenta, pancreatita … (lista completa de efecte adverse este extrem de lunga).
 • β-caroten are o eficienta scazuta spre deosebire de isotretinoin, insa este 100% sigur.
 • Concluzia este ca luand β-caroten ca adjuvant in acnee aveti numai de castigat si nu aveti nimic de pierdut.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.